Translate

luni, 27 mai 2013

CONCURSUL NATIONAL DE CULTURA SI SPIRITUALITATE ROMANEASCA



CONCURSUL NAŢIONAL DE CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ
Prof. Panduru Corina

         În perioada 10–12 mai 2013 s-a derulat Concursul Naţional de Cultură şi Spiritualitate Românească, un concurs ce a intrat firesc în calendarul competiţiilor oficiale ale MEN, fiind deja la a treia ediţie.  Concursul s-a adresat elevilor de gimnaziu capabili de peformanţă în domeniul interdisciplinar literatura română – religie.
         Tema competiţiei din acest an a fost „Lumea între sacru şi profan.” 92 de elevi ai claselor V – VIII, veniţi din toate judeţele ţării şi din municipiul Bucureşti, au fost găzduiţi la Mânăstirea Putna, leagănul culturii româneşti, pentru a se confrunta într-un dialog al literaturii cu religia şi cu arta plastică.
          Concursul valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă a elevului şi presupune o ieşire din canon şi o intrare în universul cultural. Este axat pe o componentă aparte din competenţele cheie – sensibilizarea culturală – ceea ce nu se prea regăseşte la alte concursuri.
         Obiectivul competiţiei vizează valorificarea potenţialului creativ al elevilor prin dezvoltarea capacităţilor acestora de a înţelege şi de a exprima, în viziunea lor, perspectiva despre lume, despre condiţia umană sau despre artă, în maniera în care ele sunt reflectate în literatură, prin valorificarea elementelor religioase.
         MEN a acordat trei premii şi cinci menţiuni pentru fiecare nivel (cls. V-VI şi VII-VIII). Şi în acest an, Gorjul a fost reprezentat cu succes, echipajul obţinând o menţiune şi un premiu special. Eleva Pascu Iulia de la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” s-a situat pe locul al IV-lea în clasamentul naţional, cu 95 de puncte din 100 posibile. Această reuşită a încununat munca şi orele de pregătire ale elevei, îndrumate îndeaproape şi cu mult profesionalism de profesoarele de română şi de religie. Premiul special oferit de organizatori a fost obţinut de eleva Firiza Ştefania de la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae”.
          Evaluarea a vizat atât scrierea despre textul literar/nonliterar, cât şi despre mesajul imaginii plastice, reflectând relaţia dintre conceptul de sacralitate şi reprezentarea iconografică, la nivelul componentei estetice şi de simbolizare.
         Cele două eleve au dovedit încă o dată, prin rezultatele obţinute, valoarea învăţământului şi a dascălilor gorjeni.

Niciun comentariu: